Filmari Foto Nunti Iasi
home filmari foto nunti iasi mail filmari foto nunti iasi sitemap filmari foto nunti iasi

  Stiri si evenimente / Blu-ray

Blu-ray

06 dec 2011
Discul Blu-ray (numit si BD, din engleza Blu-ray Disc) este un tip de disc optic de mare densitate folosit pentru stocarea de date digitale, in special inregistrari video de inalta definitie.

Numele Blu-ray sugereaza culoarea albastru-violet a razei laser cu care se fac citirea si scrierea acestui tip de disc. Din cauza lungimii de unda relativ mici (405 nm), un disc Blu-ray poate contine o cantitate de informatii substantial mai mare decat unul de tip DVD, care foloseste un laser de culoare rosie de 650 nm. Astfel, un disc Blu-ray poate sa contina 25 GB pe fiecare strat, de peste 5 ori mai mult decat DVD-urile cu un strat care pot stoca doar 4,7 GB; iar discurile Blu-ray cu doua straturi (50 GB) pot stoca de aproape 6 ori mai multe date decat un DVD cu dublu strat (8,5 GB). Mai multi fabricanti au lansat pe piata discuri Blu-ray inscriptionabile si reinscriptionabile cu un singur strat sau cu strat dublu.

Discul Blu-ray este asemanator cu PDD, un alt format de disc optic lansat de Sony in 2003, care insa are o viteza de transfer mai mare: 88 Mbit/s fata de numai 36 Mbit/s in cazul discului Blu-ray. Pentru a realiza aceasta performanta PDD foloseste o tehnologie avansata si costisitoare, fapt pentru care piata sa se limiteaza la aplicatii de arhivare a informatiilor de catre firme, in timp ce discul Blu-ray se adreseaza pietei mult mai largi a consumatorilor casnici.

Discul Blu-ray a avut ca principal rival formatul HD DVD.

Specificatii technice:
- Aproximativ 9 ore de video HD (inalta-definitie) pot fi stocate pe un disc de 50 GB.
- Aproximativ 23 ore de video SD (calitate standard) pot fi stocate pe un disc de 50 GB.
- In medie, un disc cu un singur strat poate sa stocheze 135 de minute de video HD folosind codarea MPEG-2 , spatiul aditional poate fi folosit pentru 2 ore de materiale bonus cu o calitate standard. Un disc cu strat dublu va extinde acest un numar pana la 3 ore in calitatea HD si 9 ore de materiale bonus la calitate standard (SD).

Specificatii laser si optice:
Sistemul Blu-ray Disc foloseste un laser albastru-violet care functioneaza la o lungime de unda de 405 nm, asemanatoare cu cel a folosit pentru HD DVD, la citirea si scrierea de informatie. DVD-urile si CD-urile obisnuite folosesc laserele rosii si infrarosii la 650 nm si respectiv la 780 nm.
Sursa: Wikipedia
Nunta